Grandts. Media & Beyond | V. 12.0 – 2019 -2020
Image default
Ledelse

Fyret hvad sker der i kroppen

HVAD SKER DER?

 

Hvad sker der i kroppen, når man bliver fyret, og hvordan skal man forholde sig? Få psykologens råd her.

Du er fyret. Der er ikke mere arbejde til dig. Vi lukker din afdeling.

Mange kommer – som 430 ansatte på Siemens fabrik i Engesvang – på et tidspunkt i arbejdslivet til at modtage en af ovenstående meldinger. Og når først man står uden job, kan det være svært at navigere i virvaret af følelser, bekymringer og uafklarede spørgsmål.

 

Ifølge erhvervspsykolog og stressekspert Pernille Rasmussen reagerer alle mennesker forskelligt. Alligevel vil mange stå med de samme følelser og spørgsmål efter en fyring – uanset om man er blevet fyret som den eneste, eller alle ens kolleger står i samme situation.

– Lige når det sker, vil mange tænke “hvorfor mig?” Uanset om man er en del af en massefyring, eller om det er som enkeltperson, er det en naturlig reaktion at evaluere og spekulere. Man vil vende det indad, siger erhvervspsykologen, som har firmaet Grow People bestående af erhvervspsykologer, som behandler stress.

Frustration, chok og usikkerhed er noget af det, der kan ramme efter en fyreseddel. Og i tiden efter vil mange ifølge Pernille Rasmussen også opleve at svinge voldsomt i humør.

– Det ene øjeblik kan man være fuld af gå-på-mod og optimisme. Et kvarter senere kan man kun se det negative. Det kan være en meget ustabil periode, og selvtillids niveauet svinger meget. Det er helt normalt. Det skal man ikke være bekymret for, understreger erhvervspsykologen.

Står du uden job og over for udfordringen med at finde et nyt, så har Pernille Rasmussen et par råd til, hvad du skal gøre – og ikke gøre.

 

Tænk det har jeg også (John Grandt ejer af siden her)

Det Pernille Rasmussen omtaler i disse små punkter er alt sammen rigtige gode råd hvis man har modet og ikke mindst overskuddet, er ung eller forholdsvis ung. Men hvad hvis man er en af det såkaldte “Grå Guld” vorherre bevares aner ikke hvem der har opfundet den frase, men den pisser mig sq ofte helt vild af. Forestillingen om at det grå guld er i en elite for sig selv og sagtens uden besvær finder job er så langt væk fra virkeligheden som den næsten kan være. Det er jo ikke uden grund jeg selv fik sparket, så kan man kalde det omkostnings reduceringer så meget man lyster. Det skyldes helt klart (rent subjektivt) at jeg hørte til i den forkerte aldersgruppe og dermed ikke opfylder de krav og forestillinger man gør sig som ledelse.Så pis mig i øret med fraser som det “Grå Guld” det er en fis i en hornlygte er det! Uagtet det negative i denne lille artikel har jeg været ekstremt glad for min arbejdsplads altid, men jeg mener godt de kunne have været mere ærlige end bare kalde det omkostnings reduceringer. En ringe trøst er det så at 5 andre udover jeg også blev fyret /opsagt /gået.

 

01 Lav ting, som gør dig glad

  • Hold humøret og energien oppe.
  • Afgræns din dag og sig til dig selv ‘mit arbejde er at søge arbejde, så det gør jeg fra 8-16’, så du holder fri om aftenen. Det skal ikke flyde sammen det hele. Man skal også afholde ferie og koble fra.
  • Gør nogle ting, du er god til, og som giver dig selvtillid. Du vil få et hak i selvtilliden, når du bliver opsagt, så derfor er det vigtigt at gøre noget, du er god til.

02 Vær opsøgende

  • Du skal være opsøgende, proaktiv og udadvendt. Du skal være opsøgende i dit eget netværk og også hos fremmede.
  • Du skal bruge dit netværk både uformelt og formelt.

03 Søg hjælp og sparring

  • Du skal søge sparring og hjælp. Der er nogle ting, der er svære at sidde med selv. Det er svært at lave ansøgning, cv etc. selv. Så du skal ikke være bange for at søge hjælp. Det kan være hos din fagforening eller hos eksterne rådgivere, du måske får betalt af firmaet.
  • Find og vær sammen med ligesindede, så du ikke er alene. Det skal ikke være nogen, der er yderst pessimistiske.

Det du ikke skal gøre!

01 Ignorere dårlige dage

  • Du skal ikke tage kontakt til nye arbejdsgivere på et tidspunkt, hvor du er nede eller er i dårligt humør.

02 Glemme din kritiske sans

  • Det er vigtigt at være kritisk. Gå ikke i panik og tænk ikke, at du bare skal have det første, det bedste job.

03 Tale dårligt om din tidligere arbejdsgiver

  • Det er vigtigt at have en god fortælling omkring selve opsigelsen. Fortællingen skal være konstruktiv og sand. Du må ikke tilsvine eller tale dårligt om din tidligere arbejdsplads – også selv om du måtte have lyst til det.

 

 

The Kingdom of heaven is not a place but a state of mind.

John Burroughs

Related posts

Når chefen bedriver Management by Fear

John Grandt

Modstand mod forandringer

John Grandt

E-bog: Social Recruiting For Dummies

John Grandt

Skriv en kommentar

Read previous post:
Før du går i gang

WordPress er kendt for sin nemme installation. Under de fleste omstændigheder er installation af WordPress en meget enkel proces og...

Close